Op wandel naar jouw natuur


Ik vertel je graag meer over mijn voedingsbodem die mijn manier van werken vorm geeft


Ecopsychologie


Wat kan ik je vertellen over dat gevarieerde vakgebied vol boeiende mensen? 


We leven als mens, als samenleving op deze planeet Aarde. Al jaren deden onze voorouders ons dat voor en hopelijk zullen er nog veel generaties volgen na ons. Onze voorouders schonken ons prachtige dingen: de mooiste verhalen, prachtige muziek en kunst, geniale uitvindingen,... Maar in hun proces verloren ze op een bepaald moment de verbinding met de Aarde, met natuur. Het leek eerst onschuldig, een soort in haar puberteit (want wat zijn we als mensensoort nog jong) durft al eens overmoedig denken dat ze haar thuis, haar moeder niet meer nodig heeft. Het bracht ons boeiende tijden. Nu is het, naar mijn gevoel en dat van de vele mensen in de ecopsychologie, tijd om volwassen te worden en de band met onze thuis, onze moeder te herstellen. Dat betekent niet dat we terug gaan naar de tijd waar we als kinderen overleefden op deze aarde, kwetsbaar door alle verrassingen van natuur. Het betekent wel dat we op een gelijkwaardige manier leren samenleven met de aarde en al haar bewoners: boom, rivier, berg, dier, mens,... 


Veel mensen voelen zich een beetje, of zelfs heel erg, verloren in deze tijd, deze samenleving. Ze weten niet goed meer wie ze zijn, gaan op zoek naar de zin van het leven, voelen een onbestemd verlangen naar iets waar ze geen invulling voor vinden. Soms wordt er vergeefs geprobeerd dit verlangen te verzadigen met alcohol, sociale media, seks, macht, geld,... Maar wat als je thuis zou kunnen komen? Thuiskomen in de natuur, bij jouw natuur is voor mij nooit meer alleen zijn. Me altijd verbonden weten met mijn plek. Het is ontspannen en tot rust komen. Het is naar binnen gaan en daar voelen wat klopt voor mij en wat niet. Het is zoeken, leren, werken om mijn leven te gaan inrichten zodat ik kan samenleven met natuur, om voor mijn plek, mijn aarde te zorgen. Te doen wat ik kan, zonder de hele wereld te willen veranderen. Het is een wondermooie, boeiende reis naar huis. Een reis die ook voor jou mogelijk is.


Open-hart-cirkels


Ik werk al 12 jaar in de sociale sector en mocht al veel mensen ontmoeten. Vaak mensen in crisis, die het even niet meer weten: hoe moeten ze verder? Ik ontdekte al snel dat er, zelfs in de hulpverlening, nog veel schroom is om open te spreken. Dat feiten, laat staan emoties en gevoelens, vaak niet uitgesproken worden uit angst. Want zowel de vraag: 'hoe gaat het echt met jou' als het eerlijk beantwoorden van deze vraag vraagt bakken moed. 

Via Re-Member en de open-hart-cirkels leerde ik om dit toch te gaan doen. En pas op: het blijft een uitdaging, steeds opnieuw. Maar het uitspreken van wat ik echt voel, heeft me verder gebracht dan zwijgen. Het benoemen van wat ik zie en voel bij 'mijn mensen', is spannend maar zo waardevol. 

In de open-hart-cirkels krijgen mensen de controle over hun proces, worden ze uitgenodigd en begeleid om open en in waarheid te spreken en te gaan voelen waar het voor hen nu echt over gaat. Dat zijn de dingen die ik ook wil meenemen in al mijn werk met mensen.


Spiritualiteit met de voeten op de grond


Toen ik zelf begon te worstelen, kwam ik bij een spiritueel begeleider terecht. Ik was al lange tijd op zoek naar spiritualiteit, naar diepgang en zingeving. Ik ging bij verschillende stromingen langs, maar vond mijn ding niet. Te veel zag ik commerciële spiritualiteit. Rituelen ontdaan van alle betekenis, waardoor ze leeg werden. Van mijn begeleider leerde ik mediteren, hij vertelde me over de energie in m'n lijf en over mijn ziel. Daar, ontdaan van alle show, vond ik de kern waar mijn hart en ziel naar op zoek waren. Het werk dat ik, en misschien ieder mens te doen heeft. Het verdiept mijn leven. Ik ben nog helemaal niet klaar en leer nog elke dag bij. Het inspireert me enorm en zo geeft het ook mee vorm aan wat ik doe.


Ik vertelde je over de drie grote zaken die m'n leven de laatste jaren vorm gaven en die grote veranderingen teweeg brachten bij mezelf. Als je werkt met mensen ben je echter je eigen instrument en doorheen mijn hele leven sprokkelde ik kennis en vaardigheden bij elkaar die ik iedere dag inzet. Voor die leerschool van het leven ben ik dan ook heel dankbaar.
Moed

 

Tegen het

cliché in,

zak je niet in

maar ontsta je

in mijn schoenen.

 

Als ik me

gekwetst

of bang

voel

kom je

uit de aarde

m’n voeten in gekropen

 

Kruip je,

stroom je,

schiet je

langs m’n ruggengraat

omhoog.

 

Dan maak je

me krachtig,

al voel ik me klein.

Het onmogelijke

wordt mogelijk

door moedig te zijn.


Katrien Hallewaert


Concreet komt dit alles samen in deze grondhouding:


  • Jij in jouw kracht

Ik geloof dat jij alles al in je hebt om je zeker, krachtig en stevig te voelen. Tijdens onze tijd samen, neem ik dan ook niets van je over. Jij kiest waar je aan wil werken, ik luister, stel vragen en leer je zaken aan die je verder helpen op je pad. Ik ben met veel liefde jouw gids, tijdens onze tijd samen. Tegelijk ben ik je grootste supporter als je alleen verder durft gaan.


  • Je bent niet kapot dus ik hoef je niet te herstellen

Als je door een uitdagende tijd gaat, twijfel je soms aan jezelf. Ik geloof niet dat je daardoor kapot of gebroken bent, hoe moeilijk het soms ook is. Je bent even de weg kwijt, op zoek,… Ik hoef je niet te herstellen. Wel gids ik je, vanuit mijn ervaring op dat zoekende pad, graag de gewenste richting uit.


  • De natuur als partner

Ah, die heerlijke natuur! Die is mijn maatje, mijn collega. We spreken altijd buiten af, ongeacht het weer. Al heel snel zal je zelf ervaren hoe de natuur een extra partner is en niet enkel het decor voor onze gesprekken. We gaan ook samen op zoek naar wat we terug kunnen geven aan de natuur.


  • De ervaring gaat voor de prestatie

Ik wil jou zaken laten ervaren en je gidsen in je persoonlijke ontwikkeling. Bewegen is hier een belangrijk element, maar geen hoofdzaak. Het gaat er dus niet om veel kilometers te wandelen, wel om je aanwezigheid in de natuur echt te ervaren. Dat wil zeggen dat ook mensen die minder goed te been zijn bij me terecht kunnen.


  • Elk z’n talent en de kracht van samen

Als sociaal werker, begeleider van open-hart-cirkels en beoefenaar van toegepaste ecopsychologie ben ik geen diëtist, arts of therapeut. Ik zie mijn rol dan ook vooral op vlak van persoonlijke ontwikkeling en milde psychische en psychosomatische klachten of ter ondersteuning van een ander traject. Het liefst van al ga ik met je in gesprek om te zoeken wat mogelijk is!